+

Wikamp







Fb

 
 

Studia doktoranckie (III stopnia)

A+ / A-

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności ogłasza nabór na 4-letnie stacjonarne studia doktoranckie na rok akademicki 2017/18.

Tematyka badań dla doktorantów z naboru 2017/18 – będzie podana na początku lipca 2017.

Wymagania wstępne w stosunku do kandydatów:

  • Dyplom ukończenia studiów II stopnia, jednolitych magisterskich lub równorzędnych w dyscyplinach: biotechnologia, technologia żywności i żywienie człowieka lub pokrewnych: technologia chemiczna, chemia, biologia, mikrobiologia, biochemia, biofizyka.
  • Zainteresowanie i silna motywacja do pracy badawczej
  • Dobra znajomość języka angielskiego
  • Uzgodnienie tematyki i opiekuna projektu badawczego

Trzeci stopień studiów wymaga od kandydatów umiejętności samodzielnej pracy naukowej, interdyscyplinarnego podejścia do przyswajania i stosowania wiedzy zdobywanej przy użyciu tradycyjnych metod nauczania oraz nowoczesnych, wspartych szerokim wykorzystaniem możliwości internetowych.
Tematyka badań prowadzonych przez samodzielnych pracowników Wydziału, którzy zamierzają przyjąć nowych doktorantów po uprzednim uzgodnieniu z dyrektorami Instytutów, zostanie ogłoszona na stronie internetowej Wydziału wraz z danymi kontaktowymi potencjalnych promotorów na początku lipca 2017.
Kandydaci będą klasyfikowani na podstawie oceny wpisanej w dyplomie ukończenia studiów II stopnia, jednolitych studiów magisterskich lub równorzędnych oraz oceny z rozmowy kwalifikacyjnej. 
Rozmowy kwalifikacyjne odbywają się przed Wydziałową Komisją Rekrutacyjną dla studiów doktoranckich. Komisji Rekrutacyjnej przewodniczy Prodziekan ds. Nauki, a w jej skład wchodzą dyrektorzy naukowi czterech instytutów Wydziału oraz Kierownik Studiów Doktoranckich.

Zakres rozmowy kwalifikacyjnej obejmuje trzy kategorie:

1.
dotychczasowe osiągnięcia i dorobek naukowy kandydata (od 0 do 40 pkt.)
zreferowanie celu i wyników uzyskanych w pracy dyplomowej
wystąpienia na konferencjach naukowych - postery, referaty 
uczestnictwo w studenckim ruchu naukowym
uczestnictwo w projektach badawczych realizowanych w uczelni
autorstwo lub współautorstwo artykułów naukowych
autorstwo lub współautorstwo publikacji popularnonaukowych
autorstwo lub współautorstwo patentu lub zgłoszenia patentowego
pozaprogramowa praktyka lub staż w ośrodku naukowym lub przemysłowym

2.
przedstawienie zainteresowań naukowych i motywacji kandydata (od 0 do 40 pkt.)
zreferowanie tematyki pracy doktorskiej i jej zakresu proponowanego przez kandydata

3.
kompetencje językowe kandydata (od 0 do 20 pkt.)
znajomość języków obcych i poziom zaawansowania (certyfikaty)
korzystanie z fachowej literatury w języku angielskim

Kandydaci, którzy uzyskają w którejś z trzech kategorii ocenę 0 pkt. nie przechodzą do kolejnego etapu klasyfikacji.  

Podstawą klasyfikacji kandydatów jest suma punktów obliczona zgodnie z wzorem:
s = d + r

gdzie 
d = liczba punktów wynikająca z przeliczenia oceny wpisanej w dyplomie ukończenia studiów II stopnia, jednolitych magisterskich lub równorzędnych, od 60 do 100 pkt.
r  = ocena z rozmowy kwalifikacyjnej w skali od 0 do 100 pkt.

Bardzo dobry wynik postępowania rekrutacyjnego oznacza sumę punktów większą lub równą 150 pkt.

Dokumenty wymagane od kandydatów:

  • podanie (na formularzu pobranym ze strony https//rekrut.p.lodz.pl), wydrukowane i podpisane
  • odpis dyplomu ukończenia studiów II stopnia wraz z suplementem
  • opinia opiekuna pracy magisterskiej
  • orzeczenie lekarskie
  • 1 fotografia rozmiaru jak do dyplomu
  • 1 fotografia rozmiaru jak do legitymacji
  • kserokopia dowodu osobistego

przyjmuje Dziekanat Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ, 
ul. Wólczańska 171/173, 90-924 Łódź, tel. 42 631 34 01, 
e-mail: katarzyna.poznanska@p.lodz.pl 
lub agnieszka.adamczyk@p.lodz.pl
  
Harmonogram postępowania kwalifikacyjnego: 

Przyjmowanie zgłoszeń kandydatów na studia doktoranckie:
od 4 września 2017 r. (od godz. 9:00)
do 15 września 2017 r. (do godz. 15:00)

Termin rozmowy kwalifikacyjnej: 22 września 2017 r.
Ogłoszenie wyników rekrutacji: 25 września 2017 r.
Limit miejsc: 20 osób

Prodziekan ds. Nauki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ
dr hab. inż. Radosław Bonikowski
tel. 42 631-34-20; e-mail: radoslaw.bonikowski@p.lodz.pl

Kierownik Studium Doktoranckiego przy Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ
dr hab. inż. Alina Kunicka-Styczyńska
tel. 42 631-32-73; e-mail: alina.kunicka@p.lodz.pl


Rekrutacja na studia doktoranckie 2016/17


Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

bacaif

 

sk

towaroznastwo

sk

 

bacaif

 

sk

 

 

Jednostki