+

Wikamp







Fb

 
 

Badania

A+ / A-

Działalność Naukowa

  • Izolowanie i badania składu chemicznego naturalnych produktów zapachowych.
    Synteza i analiza sensorycznych analogów naturalnych związków zapachowych.
    Analiza jakościowa i ilościowa naturalnych związków biologicznie aktywnych z grupy lipidów metodami chromatograficznymi i spektroskopowymi.
    Syntezy pochodnych kwasów tłuszczowych i pochodnych terpenoidowych o potencjalnej aktywności biologicznej.
    Otrzymanie i analiza ekstraktów roślinnych dla celów kosmetycznych
    Aplikacja produktów naturalnych (olejków eterycznych, ekstraktów roślinnych, hydrolatów) w formulacjach kosmetycznych.
  • Biosensory i sensory optyczne do pomiaru stężenia tlenu i glukozy.
    Techniki fluorescencyjne w badaniach biopolimerów.
    Immobilizacja enzymów.
    Oznaczanie antyoksydantów w żywności.
  •  Immunoenzymatyczne metody analizy składników żywności.
    Związki biologicznie aktywne w żywności.
    Alergeny żywności.
    Chemia związków kompleksowych metali grup przejściowych z bioligandami.
  • Analiza aktywności biologicznej naturalnych związków organicznych jak i ich syntetycznych pochodnych, jako nowych potencjalnych środków farmakologicznych umożliwiających celowe i bardziej skuteczne przezwyciężanie lekooporności nowotworów i antybiotykooporności drobnoustrojów.
    Wykorzystanie techniki mikrokapsułkowania do otrzymywania preparatów i dodatków do żywności.
    Analiza specjacyjna mikroelementów.
  • Utylizacja odpadów niebezpiecznych i przemysłowych z wykorzystaniem metod biologicznych (biodegradacja, fitoremediacja) oraz fizyko-chemicznych (metody termiczne, zestalanie/stabilizacja, ozonowanie).

Jednostki