+

Wikamp







Fb

 
 

dr inż. Małgorzata Anita Bryszewska

Szukasz pracownika ? przejdź do listy pracowników
Szukasz jednostki ? przejdź do struktury Wydziału

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Biotechnologia żywności, immunoreaktywność składników żywności.
Analiza specjacyjna selenu, arsenu, żelaza.

                        

Działalność naukowa, projekty: www.bake4fun.eu
„Innovative biotechnological solutions for the production of new bakery functional foods”. 7 Program Ramowy

- kierownik

     Zadania:

1. Otrzymanie pieczywa wzbogaconego w żelazo oraz z samopszą.
2. Ocena przyswajalności żelaza z zastosowaniem modelu komórkowego i zwierzęcego.
3. Charakterystyka otrzymanego funkcjonalnego pieczywa z samopszy.

      Wykonawcy w PŁ:

dr inż. Małgorzata Bryszewska
mgr inż. Joanna Jabłońska
mgr inż. Marzenna Więdłocha

Obrazek użytkownika Małgorzata Anita Bryszewska
dr inż.
Małgorzata Anita
Bryszewska

Stanowisko

Adiunkt

E-mail

malgorzata.bryszewska@p.lodz.pl


Działalność dydaktyczna

Wykłady:
Chemia ogólna i nieorganiczna. 
Analytical Chemistry (International Faculty of Engineering)  
Instrumentalne metody w analizie chemicznej. 
Funkcja jonów metali w metalobiałkach 
Selen – pierwiastek niezbędny dla życia.

Laboratorium:
Chemia ogólna i nieorganiczna. Chemia analityczna. 
Analytical Chemistry (International Faculty of Engineering)

Publikacje po 2000 roku
  • Malgorzata. A. Bryszewska, Amund. Maage. Determination of selenium and its compounds in marine organisms. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. 2015 Jan;29:91-8. DOI:  10.1016/j.jtemb.2014.10.004
  • Malgorzata A. Bryszewska, Estrella Sanz, Jon Sanz-Landaluze, Riansares Munoz-Olivas, Manuel E.  Ortiz-Santaliestra, Carmen Camara. Evaluation of arsenic biotransformation by Iberian green frog during metamorphosis. J. Anal. At. Spectrom., 2011, 26, 178–186. DOI: 10.1039/c0ja00084a
  • E. Łodyga-Chruścińska, M. Turek, M.Bryszewska, J. Jabłońska, D.  Mańkowska, A. Sykuła-Zając, A. Wajs. Oznaczanie wybranych metali toksycznych, związków nieorganicznych i organicznych w żywności. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej 2010
  • M.A. Bryszewska, S.E.S. Hannam, R. Munoz Olivas, C. Camara. Possibility of direct arsenic determination in exposed embryos of zebrafish (Danio rerio) with Zeeman Electrothermal Atomic Absorption Spectrometry. Spectroscopy Letters. 2009, 42(6-7), 363-369.
  • J. Leszczyńska, A. Diowksz, A. Łącka, M. Bryszewska, K. Wolska, W. Ambroziak. Decrease of wheat flour allergenicity via lactic acid fermentation. Food and Agricultural Immunology, 2009, Vol 2(2),139-145.
  • O. Stabnikova, V. Ivanov, I. Larionova, V. Stabnikov, M.A. Bryszewska, J. Lewis. Ukrainian dietary bakery product with selenium-enriched yeast. LWT - Food Science and Technology. 2008, 41(5), 890 – 895.
  • J. Leszczyńska, A. Łącka, M. Bryszewska, E. Brzezińska-Błaszczyk. The usefulness of rabbit anti-QQQPP peptide antibodies to wheat flour antigenicity studies. Czech J. Food Sci, 2008, 26 (1), 24–30.
  • J. Leszczyńska, M. Bryszewska, A. Łącka, K. Wolska, H. Żegota. The immunoreactivity reduction of wheat flour modified by the treatment with subtilisin. Pol J. Food Nutr. Sci., 2008, 58(3), 335-340.
  • Diowksz, M.A. Bryszewska, W. Ambroziak, J. Lewis, Wzbogacona w selen biomasa drobnoustrojów, roślin oraz żywność fermentowana. W: Selen – pierwiastek ważny dla zdrowia, fascynujący dla badacza. Wydawnictwo Malamut. 2007, 218-234
  • W. Ambroziak, A. Diowksz, M. Bryszewska. Metody suplementacji diety w selen. W: Selen – pierwiastek ważny dla zdrowia, fascynujący dla badacza. Wydawnictwo Malamut 2007, 206-217.
  • M.A. Bryszewska, W. Ambroziak, N.J. Langford, M.J. Baxter, A. Colyer, D. J. Lewis. The effect of consumption of selenium enriched rye/wheat sourdough bread on the body’s selenium status. Plant Foods for Human Nutrition. 2007, 62, 121-126.
  • J. Leszczyńska, A. Łącka, M. Bryszewska. The use of transglutaminase in the reduction of immunoreactivity of wheat flour. Food and Agricultural Immunology, 2006, 17(2), 105 – 113.
  • M. Bryszewska, W. Ambroziak, J. Rudzinski J. Lewis. Characterisation of selenium compounds in rye seedling biomass using 75Se-labelling/SDS-PAGE separation/gama scintillation counting, and HPLC-ICP-MS analysis of a range of enzymatic digests. Analytical and Bioanalytical Chemistry. 2005, 382(5), 1279-1287.
  • M. Bryszewska, W. Ambroziak, A. Diowksz, N. Langford, M. Baxter, J. Lewis. Changes in the chemical form of selenium observed during the manufacture of a selenium-enriched sourdough bread for use in a human nutrition study. Food Additives and Contaminants. 2005, 22(2), 135-140.
  • A. Diowksz, M. Bryszewska, W. Ambroziak. Selenium bread – a solution to the deficiency problem? Polish Journal of human nutrition and metabolism. (in Polish). 2004, Suppl., 99-106.
Staże naukowe

2001-2003 Central science Laboratory, York, Wielka Brytania, 11 miesięcy.
2002 Digestar, Clermont-Ferrand, Francja. 1 tydzień.
2006-2008 Universidad Complutence de Madryt, Departament Chemii Analitycznej, Hiszpania, 19 miesięcy.
2009-2010 National Institute of Nutrition and Seafood Research, Bergen, Norwegia, 12 miesięcy

Przebieg kariery naukowej

Magister: 1994, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, Politechnika Łódzka
Doktorat: 2003, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka

Hobby

Podróże, Języki obce, Kino, Teatr

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

bacaif

sk

 

sk

 

bacaif

 

sk

 

Jednostki