+

Wikamp







Fb

 
 

prof. dr hab. inż. Elżbieta Klewicka

Zainteresowania naukowe i realizowana tematyka badań

Probiotyki, prebiotyki, postbiotyki, synbiotyki, mikrobiota jelitowa, mikrobiota skóry, syntetyczne i naturalne związki o aktywności antagonistycznej, polifenole, fermentacja mlekowa, interakcje mikroorganizmów z biologicznie aktywnymi składnikami żywności, kiszonki (warzywne, owocowe), genotoksyczność związków biologicznie aktywnych, konstrukcja szczepionek do żywności, konstrukcja preparatów: probiotycznych i sympiotycznych.

Obrazek użytkownika Elżbieta Klewicka
prof. dr hab. inż.
Elżbieta
Klewicka

Stanowisko

profesor

E-mail

elzbieta.klewicka@p.lodz.pl

Telefon

42 631 32 71

Pokój

100.1

Adres

Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka
ul. Wólczańska 171/173, 90-924 Łódź

ORCID

0000-0002-3958-0407

ResearcherID

https://publons.com/researcher/1513641/elzbieta-klewicka/

SCOPUS

8630321200


Patenty i zgłoszenia patentowe
  • Śliżewska K.; Klewicka E. Patent 238589, Szczep bakterii mlekowych Lactobacillus rhamnosus. 2021.
  • Budryn G., Klewicka E., Grzelczyk J. Patent 426316, Sposób wytwarzania fermentowanych kiełków roślin strączkowych. 2020.
  • Klewicka E., Ścieszka S., Gorzkiewicz M. Zgłoszenie patentowe P.431323, Sposób wytwarzania probiotycznego fermentowanego napoju sojowego z dodatkiem alg. 2019.
  • Klewicka E., Klewicki R., Kołodziejczyk K., Nowak A., Lipińska L., Sójka M. Patent 410975 (A1), Zastosowanie preparatu elagotanin z maliny właściwej Rubus idaeus L. 2019.
  • Kucner A., Klewicki R., Klewicka E. Patent 407121 (A1), Sposób otrzymywania probiotycznego fermentowanego napoju owocowo-warzywnego. 2016
  • Klewicka E., Libudzisz Z., Śliżewska K., Otlewska A. Patent 214504, B1, Nowy szczep bakterii mlekowych Lactobacillus brevis. 2013.
  • Motyl I., Klewicka E., Śliżewska K., Cukrowska B., Libudzisz Z.  Patent 212183, B1. Zastosowanie Lactobacillus casei i paracasei. 2012.
  • Motyl I., Klewicka E., Libudzisz Zdzisława. Patent 209987 (B1). Nowy szczep bakterii mlekowych Lactobacillus casei. 2011.
  • Motyl I., Klewicka E., Libudzisz Zdzisława. Patent 209986 (B1). Nowy szczep bakterii mlekowych Lactobacillus casei. 2011.
  • Motyl I., Klewicka E., Libudzisz Zdzisława. Patent 209988 B1. Nowy szczep bakterii mlekowych Lactobacillus paracasei. 2011.
Publikacje po 2010 roku

Rozdział w pracy zbiorowej

  • Klewicka E., Klewicki R., Wieczorek J. Ocena zdolności bakterii Lactobacillus spp. do ograniczania wzrostu opornego na wankomycynę szczepu Enterococcus faecalis ATCC 51299 - badania in vitro. Rozdział w  monografii po konferencji „Nauka, Technologia i Innowacje w Żywności i Żywieniu” pod redakcją Grażyny Budryn i Katarzyny Śliżewskiej, wyd. Politechniki Łódzkiej 2019,  ISBN: 978-83-66287-14-3.
  • Łodyga-Chruścińska E., Brodowska K.,  Klewicka E., Chruściński L. Związki kompleksowe miedzi(II) z zasadami Schiffa  flawonoidów. w: Monografia pokonferencyjna: „Współczesne aspekty badań Flawonoidów", pod redakcją M.Kopacz, J.Pusz, J.Kalembkiewicz, wyd. Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, 2016, ISBN:  978-83-7934-107-8.

Artykuł w czasopiśmie naukowym

  • Milala J., Piekarska-Radzik L., Sójka M., Klewicki R., Matysiak B., Klewicka E., Rosa spp. Extracts as a Factor That Limits the Growth of Staphylococcus spp. Bacteria, a Food Contaminant. Molecules 2021, 26, 4590.
  • Ścieszka S., Gorzkiewicz M., Klewicka E., Innovative fermented soya drink with microalgae Chlorella vulgaris and probiotic strain Levilactobacills brevis ŁOCK 0944. LWT – Food Science and Technology 2021, 151: 112131.
  • Piekarska-Radzik L., Klewicka E., Mutual influence of polyphenols and Lactobacillus spp. bacteria in food. A review. European Food Research and Technology 2021, 247:9–24.
  • Ścieszka S., Klewicka E., Algae Chlorella vulgaris as a factor conditioning the survival of Lactobacillus spp. in adverse environmental conditions. LWT – Food Science and Technology 2020, 133: 109936.  
  • Ścieszka S., Klewicka E., Influence of the algae Chlorella vulgaris on the growth and metabolic activity of Lactobacillus spp. bacteria. Foods 2020,  9 (7): 959.
  • Lipińska-Zubrycka L., Klewicki R., Sójka M., Bonikowski R., Milczarek A., Klewicka E.  Anticandidal activity of Lactobacillus spp. in the presence of galactosyl polyols. Microbiological Research 2020,  240: 126540.
  • Oleksy-Sobczak M., Klewicka E., Optimization of media composition to maximize the yield of exopolysaccharides production by Lactobacillus rhamnosus strains. Probiotics and Antimicrobial proteins 2020, 12 (2): 774-783.
  • Piekarska-Radzik L., Klewicka E., Wpływ ekstraktu z jagód acai (Euterpe oleracea) na właściwości powierzchni ściany komórkowej bakterii z rodzaju Lactobacillus. Żywność Nauka Technologia Jakość 2020, 27,1, (122): 96-110.
  • Klewicka E., Sójka M., Ścieszka S., Klewicki R., Milczarek A., Lipińska L., Kołodziejczyk K., The antimycotic effect of ellagitannins from raspberry (Rubus idaeus L.) on Alternaria alternata ŁOCK 0409. European Food Research and Technology  2020, 246: 1341-1349.
  • Wojciechowska A., Klewicki R., Klewicka E., The Potential of New Bionic Acids as Prebiotics and Antimicrobials.  LWT – Food Science and Technology 2020. 125: 109246.
  • Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E., The use of preparative chromatography to isolate galactosyl derivatives of hydroxy acids . Wykorzystanie chromatografii preparatywnej do izolowania galaktozylowych pochodnych hydroksykwasów, Przemysł Chemiczny 2020, 99/2: 1000-1004.
  • Oleksy-Sobczak M., Klewicka E., Piekarska-Radzik L.. Exopolysaccharides production by Lactobacillus rhamnosus strains – optymalization of  synthesis and extraction conditions . LWT – Food Science and Technology 2020, 122: 109055.
  • Ścieszka S., Klewicka E., Żyżelewicz D.  Wpływ alg Chlorella vulgaris na przeżywalność bakterii Lactobacillus brevis w obecności wysokich stężeń chlorku sodu.  Żywność Nauka Technologia Jakość, 2019, 26, 3 (120), 88 – 96.
  • Piekarska-Radzik L., Klewicka E., Milala J., Klewicki R. Matysiak B., Sójka M., Markowski J. Wpływ polifenoli z wytłoków z pseudoowoców Rosa rugosa Thunb. na wzrost bakterii z rodzaju LactobacillusŻywność Nauka Technologia Jakość 2019., 26, 3 (120), 73 – 87.
  • Balcerak B. , Milala J., Kosmala M., Matysiak B., Klewicka E., Cell walls polysaccharides of rose hips. Biotechnology and Food Science 2019,  3  (2), 143-156.
  • Budryn G., Klewicka E., Grzelczyk J., Czarnecka-Gałązka I., Mostowski R., Lactic acid fermentation of legume seed sprouts as a method  of increasing the content of isoflavones and reducing microbial contaminationFood Chemistry 2019, 285: 478-484.
  • Ścieszka S., Klewicka E., Algae in food – a general review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2019, 59 (21): 3538-3547.
  • Oleksy M., Klewicka E., Exopolysaccharides produced by Lactobacillus sp. – Biosynthesis and applications. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2018, 58, 3: 450-462.
  • Łodyga-Chruscińska E., Pilo M. Zucca A., Garribba E., Klewicka E. Rowińska-Żyrek M., Symonowicz M., Chrusciński L., Cheshchevik V. T.,  Physicochemical, antioxidant, DNA cleaving properties and antimicrobial activity of fisetin-copper chelates. Journal of Inorganic Biochemistry 2018, 180: 101-118. 
  • Lipińska L., Klewicki R., Sójka M., Bonikowski R., Żyżelewicz D., Kołodziejczyk K., Klewicka E., Antifungal activity of Lactobacillus pentosus ŁOCK 0979 in the presence of polyols andgalactosyl-polyols. Probiotics and Antimicrobial Proteins 2018, 10 (2):186-200.
  • Oleksy M., Klewicka E., Selekcja bakterii z rodzaju Lactobacillus wydajnych w syntezie egzopilisacharydów Żywność Nauka Technologia Jakość 2017, 2 (111): 130-139.
  • Oleksy M., Klewicka E., Capsular polysaccharides of Lactobacillus sp.: Theoretical and practical aspects of simple visualization methods. Probiotics and Antimicrobial Proteins 2017, 9: 425-434.
  • Nowak A., Sójka M., Klewicka E., Lipińska L., Klewicki R., Kołodziejczyk K., Ellagitannins from Rubus idaeus L. Exert Geno- and Cytotoxic Effects Against the Human Colon Adenocarcinoma Cell Line Caco-2. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2017, 65(14): 2947-2955.
  • Wojciechowska A., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E.  Synthesis of galactosyl derivative of gluconic acid with transglycosylation activity of β-galactosidase from Kluyveromyces lactis. Food Technology and Biotechnology 2017, 55(2): 258-265.
  • Klewicki R., Belina I., Wojciechowska A., Klewicka E., Sójka M. Synthesis of galactosyl mannitol derivative using β-galactosidase from Kluyveromyces lactis. Polish Journal of Food and Nutrition Science 2017, 67 (1): 33-39.
  • Klewicka E., Sójka M., Klewicki R., Kołodziejczyk K., Lipińska L., Nowak A. Ellagitannins from raspberry (Rubus idaeus L.) fruit as natural inhibitors of Geotrichum candidum. Molecues  2016, 21, 908.
  • Brodowska K., Correia I., Garribba E., Marques F., Klewicka E., Łodyga-Chruscińska E., Pessoa J.C., Dzeikala A., Chrusciński L. Coordination ability and biological activity of a naringenin thiosemicarbazone. Journal of Inorganic Biochemistry 2016, 165: 36-48
  • Nowak A. Motyl I. Śliżewska K., Libudzisz Z. Klewicka E., Adherence of probiotic bacteria to human colon epithelial cells and inhibitory effect against enteric pathogens. International Journal of Dairy Technology 2016, 69 (4): 532-539.
  • Lipińska L., Klewicki R., Klewicka E., Kołodziejczyk K., Sójka M., Nowak A. The antifungal activity of Lactobacillus sp. strains in the presence of xylitol and galactosyl xylitol. BioMed Research International 2016, Article ID 5897486, 8 pages.
  • Klewicka E., Lipińska L.  Aktywność przeciwgrzybowa bakterii fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus. Żywność Nauka Technologia Jakość 2016, 1 (104) 17-31.
  • Chwastek A., Klewicka E., Klewicki R., Sójka M., Lactic acid fermentation of red beet juice supplemented with waste highbush blueberry – sucrose osmotic syrup as a method of probiotic beverage production. Journal of Food Processing and Preservation 2016, 40: (2016) 780–789.
  • Klewicka E., Zuńczyk Z., Juśkiewicz J., Klewicki R.  Effects of lactofermented beetroot juice alone or with N-nitroso-N-methylurea on  selected metabolic parameters, composition of microbiota adhering to the gut epithelium and antioxidant status of rats. Nutrients 2015, 7: 5905-5915.  
  • Czyżowska A., Klewicka E., Pogorzelski E., Nowak A. Polyphenols, vitamin C and antioxidantactivity in wines from Rosa canina L. and Rosa rugosa Thunb. Journal of Food Composition and Analysis 2015, 39: 62-68.
  • Lodyga-Chruscinska E., Symonowicz M., Sykula-Zajac A., Bujacz A., Garribba E., Rowinska-Zyre M.a, Klewicka E., Oldziej S., Zajac A., Brodowska K., Chruscinski L. Chelating ability and biological activity of hesperetin Schiff base. Journal of Inorganic Biochemistry 2015, 143.: 34-47. 
  • Cukrowska B., Klewicka E. Programowanie mikrobiotyczne – homeostaza mikrobioty jelitowej a ryzyko chorób cywilizacyjnych. Standardy Medyczne/Pediatria, 2014, T. 11: 659-668.
  • Lipińska L., Klewicka E., Sójka M. The structure, occurrence and biological activity of ellagitannins: a general review. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2014, 13 (3): 289-299.
  •  
  • Klewicka E. Śliżewska K., Nowak A. Ocena przeżywalności bakterii Lactobacillus zawartych w preparacie probiotycznym podczas pasażu w symulowanym przewodzie pokarmowym. Żywność Nauka Technologia Jakość  2014, 6 (97) 170-182.
  • Kucner A., Klewicki R.,  Sójka M., Klewicka E., Osmotic Concentration of Gooseberry Fruits – The Influence of Temperature, Time, and Pretreatment Methods on Mass Transfer and Total Polyphenol and Organic Acid Content. Food Technology and Biotechnology, 2014, 52(4) 411-419.
  • Kucner A., Papiewska A., Klewicki R., Sójka M., Klewicka E., Influence of thermal treatment on the stability of phenolic compounds and the microbiological quality of sucrose solution following osmolic dehydration of highbush bluebeery fruits. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 2014, 13 (1) 79-88.
  • Podsędek A., Redzynia M., Klewicka E., Koziołkiewicz M. Matrix effects on the stability and antioxidant activity of red cabbage anthocyanins under simulated gastrointestinal digestion. BioMed Research International 2014, 1-11.
  • Klewicka E. Modulacja mikrobioty jelitowej dzieci z atopowym zapaleniem skóry przyjmujących bakterie Lactobacillus DN-114001. Biuletyn Środowisk Medycznych - Żywność dla zdrowia 2012. Nr-16 – październik: 15-17.
  • Klewicka E., Nowak A., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Cukrowska B. Protective effect of lactofermented red beetroot juice against aberrant crypt foci formation, genotoxicity of fecal water and oxidative stress induced by 2-amino-1-methyl-6-phenylimidazo[4,5–b] pyridine in rats model. Environmental Toxicology and Pharmacology 2012, 34: 895-904.
  • Klewicka E., Betacyjaniny – biodostępność i biologiczna aktywność. Żywność Nauka Technologia Jakość  2012, 2 (81):5-21
  • Nowak A., Śliżewska K., Klewicka E. Effect of probiotic lactobacilli on faecal enzyme and genotoxic activity in human faecal water in the presence of the carcinogen PhIP in vitro. International Journal of Dairy Technology 2012, vol.65 (2): 300-307.
  • Klewicka E., Nowak A., Zduńczyk Z., Cukrowska B., Błasiak J. Protective effect of lactofermented beetroot juice against aberrant crypt foci formation and genotoxicity of faecal water in rats.  Experimental and Toxicologic Pathology 2012, 64: 599-604.
  • Klewicka E., Cukrowska B., Libudzisz Z., Śliżewska K, Motyl I.  Changes in gut microbiota in children with atopic dermatitis administered with bacterium Lactobacillus casei DN – 114001. Polish Journal of Microbiology 2011, 60 (4): 329-333.
  • Klewicka E., Czyżowska A. The biological stability of lacto-fermented beetroot juice during refrigerated storage. Polish Journal Food Science and Nutrition 2011, 61 (4) 251-256.
  • Cukrowska B., Rosiak I., Klewicka E., Motyl I., Schwarzer M., Kozakova H., Libudzisz Z. The impact of heat-inactivated probiotic Lactobacillus casei and paracasei strains on cytokine responses in blood cell cultures of children with atopic dermatitis. Folia Microbiologica 2010, 55 (3), 277-280.
  • Klewicka E., Fermented beetroot juice as a factor limiting chemical mutation induced by MNNG in the Salmonella typhimurium TA 98 i TA 100 models. Food Technology and Biotechnology 2010, 48 (2), 229-223.
  • Cukrowska B., Ceregra A., Klewicka E., Śliżewska K., Motyl I., Libudzisz Z., Probiotyczne szczepy Lactobacillus casei i Lactobacillus paracasei w leczeniu alergii pokarmowej u dzieci. Przegląd Pediatryczny 2010, 40, 1, 21-25.
Otrzymane nagrody

Srebrny medal, Korea International Women’s Invention Exposition 2009, za pracę “The novel preparation for animal food application” Libidzisz Z., Śliżewska K., Klewicka E., Motyl I., Biernasiak J., Michłowski P., Zabielski R., Seoul, Korea, 4 maj 2009.

Przebieg kariery naukowej
  • 1992 mgr inż. Politechnika Łódzka, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, Politechnika Łódzka
  • 1998 stopień doktora, nauki techniczne, technologia chemiczna, Wydział Chemii Spożywczej i Biotechnologii, Politechnika Łódzka
  • 2012 stopień dr habilitowanego, nauki techniczne, biotechnologia, Wydział Biotechnologii i nauk o Żywności, Politechnika Łódzka
  • 2019 tytuł profesora, nauki rolnicze,  Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Członkostwo w organizacjach pozauczelnianych

Polskie Towarzystwo Technologów Żywności

Projekty (zrealizowane i realizowane oraz pełniona w nich rola) po 2010 roku:
  • Budryn G. Projekt NCN OPUS Nr 2016/21/B/NZ9/00898; Poszukiwanie wysokiej aktywności biologicznej nasion roślin strączkowych w oparciu o różne poziomy modelowana molekularnego. 2017-2020. Wykonawca
  • Klewicka E. NCN OPUS 2013/09/B/NZ9/01806, Badania aktywności przeciwgrzybowej bakterii z rodzaju Lactobacillus w obecności polifenoli i pololi. 2014-2017. Kierownik
  • Motyl I., Projekt NCBiR NR 12010110, Innowacyjny produkt probiotyczny o działaniu antyalergicznym. 2011-2014. Wykonawca
  • Klewicka E., Projekt KBN 3569/B/P01/2008/34, Detoksyfikacyjne i przeciwnowotworowe właściwości soku z buraka ćwikłowego poddanego fermentacji przez probiotyczne bakterie Lactobacillus (w modelu in vivo). 2008-2010. Kierownik.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

Polecamy

 

 

Jednostki